Rolnicy/plantatorzy (owoców, zbóż, warzyw) wprowadzający swoje produkty na rynek spożywczy, rolnicy prowadzący: działalność w zakresie dostaw bezpośrednich/gospodarstwa agroturystyczne/ rolniczy handel detaliczny mają obowiązek złożyć wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Powyższy obowiązek wynika z art. 6 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. EU Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) oraz przepisów art. 63 ust. 1 i ust. 2 pkt 1, 4, 12, 13 oraz art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2020 r., poz. 2021).
Brak złożenia wniosku jest podstawą nałożenia kary pieniężnej z art. 103 ust. 1 pkt 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Ponadto, Państwowy Powiaty Inspektor Sanitarny w Starogardzie Gdańskim informuje o zaleceniach higienicznych dla producentów owoców miękkich i warzyw liściastych w sprawie ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności dostępnych pod adresem:
https://www.gov.pl/web/wsse-gdansk/zywnosc.