W upalną sobotę 3 sierpnia na stadionie w Czarnej Wodzie odbyła się po raz trzeci impreza plenerowa pn. „Mistrzostwa w Grillowaniu na Kociewiu”. Główny punkt programu stanowił konkurs grillowania, w którym uczestniczyło łącznie 13 dwuosobowych drużyn reprezentujących różne środowiska. Wśród grillujących dominowali mieszkańcy Czarnej Wody. Nie zabrakło także uczestników z różnych stron Kociewia (m.in. z Borzechowa, Skórcza i Starogardu Gdańskiego). Wszystkie zespoły w wyznaczonym czasie 2,5 godziny przygotowały potrawy w dwóch kategoriach: obowiązkowej (drużyny grillowały mięso drobiowe i wieprzowe zapewnione przez organizatora) i dowolnej „Co kto lubi” – umożliwiającej grillowanie rozmaitych produktów zgodnie z fantazją uczestników. Gotowe dania oceniało 3-osobowe jury w składzie: Barbara Kropidłowska – mistrzyni grillowania z roku 2011, Artur Michna – krytyk kulinarny oraz Leszek Kosarzecki – producent urządzeń do grillowania, członek polskiego zespołu na światowych mistrzostwach barbecue w USA pod patronatem Jack Daniel's Inc. . Na jurorskim stole znalazły się pieczone na ruszcie ryby, kiełbaski, szaszłyki i różnego typu mięsne zawijańce oraz kolorowe warzywa i owoce. Zwycięstwo i honorowy tytuł Mistrzyń w Grillowaniu na Kociewiu 2013 przypadł drużynie reprezentującej Ochotniczą Straż Pożarną w Czarnej Wodzie – Paniom Marlenie Soleckiej i Annie Gnacińskiej. Wszyscy uczestnicy mistrzostw w grillowaniu otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
W trakcie trwania konkursu grillowania można było podziwiać wspaniały pokaz grillowania i wędzenia produktów w wykonaniu Firmy SMOKER z Gdyni, połączony z degustacją gotowych dań. Na scenie wystąpił duet Rajmund Pałkowski i Henryk Sadowski w programie „Piosenka jest dobra na wszystko”. Zaprezentowali się również rycerze, szczudlarze oraz młodzi wokaliści. Dzieci korzystały z przygotowanego specjalnie dla nich parku zabaw i stanowisk sportowo-rekreacyjnych rozmieszczonych na płycie stadionu. Publiczność chętnie uczestniczyła w konkursach o tematyce kociewskiej. Dużą atrakcję stanowiło też stoisko prezentujące średniowieczne rzemiosło oraz stoisko promocyjne firmy IGLOTEX ze Skórcza, na którym zorganizowany został poczęstunek z produktami firmowymi. Festyn zakończył się zabawą taneczną przy zespole RAM ze Skórcza. Po zapadnięciu zmroku w przerwie zabawy ogromny aplauz publiczności wzbudził fireshow – taniec z ogniem.
Organizatorem imprezy była Gmina Miejska Czarna Woda przy wsparciu firmy STEICO.
Nagrody do konkursów przeprowadzonych podczas „III Mistrzostw w Grillowaniu na Kociewiu” ufundowali: STEICO Sp. z o.o. Czarnków, IGLOTEX S.A. Skórcz, Sklep Spożywczo – Przemysłowy „MAGDA” Gabriela Muszyńska Śliwice, Sklep Cukierniczo-Piekarniczy Jolanta Kołatka Czarna Woda i Stanisław Mokwa Czarna Woda. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Plenerowa impreza kulturalna pn. „III Mistrzostwa w Grillowaniu na Kociewiu w Czarnej Wodzie” stanowi przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, działanie 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.
Więcej zdjęć na stronie:
http://starogardgdanski.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1954104,zobacz-zdjecia-z-mistrzostw-w-grillowaniu-na-kociewiu,id,t.html#2dae0968f960e23c,1,3,3