W sobotę 14 lipca na stadionie w Czarnej Wodzie odbyła się impreza plenerowa pod nazwą „II Mistrzostwa w Grillowaniu na Kociewiu”. Główny punkt programu stanowił konkurs grillowania, w którym uczestniczyło łącznie 18 dwuosobowych drużyn reprezentujących różne środowiska z terenu całego Kociewia (m.in. z Osiecznej, Kleszczewa, Starogardu Gdańskiego i Tczewa). Wszystkie zespoły w wyznaczonym czasie 2,5 godziny przygotowały potrawy w dwóch kategoriach: obowiązkowej (drużyny grillowały mięso wieprzowe i drobiowe zapewnione przez organizatora) i dowolnej „Co kto lubi” – umożliwiającej grillowanie rozmaitych produktów zgodnie z fantazją uczestników. Gotowe dania oceniało 4-osobowe jury. Na jurorskim stole znalazły się pieczone na ruszcie ryby i owoce morza, faszerowany boczek, kiełbaski, szaszłyki i różnego typu mięsne zawijańce oraz kolorowe warzywa i owoce, łącznie ponad 50 potraw. Zwycięstwo i honorowy tytuł Mistrzyń w Grillowaniu na Kociewiu 2012 przypadł drużynie reprezentującej Zespół Szkół Publicznych w Czarnej Wodzie – Paniom Ilonie Łangowskiej i Monice Rudnik za przygotowanie fety w ziołach i kebabczety w ziołach z sosami jogurtowym i musztardowym. Wszyscy uczestnicy mistrzostw w grillowaniu otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Podczas imprezy nie zabrakło licznych pokazów przygotowanych przez: szczudlarzy, drwali i grupę edukacyjną. Dzieci podziwiały baśniowy świat baniek mydlanych, korzystały z nieodpłatnie udostępnionego parku zabaw i stanowisk sportowo-rekreacyjnych przygotowanych na płycie stadionu. Wszystkich zainteresowały eksperymenty z temperaturą, występy młodych wokalistów i zespołu „Grzmiąca Strefa Cukru”. Na bieżni stadionu rozegrano zawody w bule (petanqe). Publiczność chętnie uczestniczyła w konkursach na najładniejszą przyśpiewkę kociewską i najsmaczniejszy przepis kociewski. Dużą atrakcję stanowiło też stoisko promocyjne firmy IGLOTEX ze Skórcza, na którym zorganizowany został poczęstunek z produktami firmowymi. Festyn zakończył się zabawą taneczną przy starogardzkim zespole Miraż.
Nagrody do konkursów przeprowadzonych podczas „II Mistrzostw w Grillowaniu na Kociewiu” ufundowali: STEICO S.A. Czarnków, IGLOTEX S.A. Skórcz, Restauracja „Kociewska” Henryk Majkowski w Czarnej Wodzie, Sklep Spożywczo – Przemysłowy „MAGDA” Gabriela Muszyńska Śliwice i Gospodarstwo Szkółkarskie Piotr Drewek w Czarnej Wodzie. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Plenerowa impreza kulturalna pn. „II Mistrzostwa w Grillowaniu na Kociewiu w Czarnej Wodzie” stanowi przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, działanie 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.