Centrum Integracji Społecznej w Osówku
zaprasza wszystkie osoby chętne na
BEZPŁATNY KURS SPECJALISTYCZNY
DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
– termin kursu: sierpień 2010r.
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA!!
Uwaga: Ze względu na duże zainteresowanie bardzo prosimy o zapisywanie się i uiszczanie zwrotnej kwoty 50 zł. Kwota ta będzie zwracana po zakończeniu kursu. Liczy się kolejność zgłoszeń. W pierwszej kolejności będą przyjmowane osoby powyżej 45 roku życia. Firma szkoląca i wystawiająca uprawnienia:Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna z Poznania.
Koszt kursu, czyli 450 zł od osoby w całości jest sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Informacji udziela p. Marzena Mania – kierownik Centrum Integracji Społecznej w Osówku, nr Tel. 515 151 741, e-mail: mm@morena.org.pl
Cel kursu: Przekazanie niezbędnej wiedzy kandydatom na klasyfikatorów grzybów, która jest wymagana dla pozytywnego zdania egzaminu przed komisją oraz uzyskanie uprawnień klasyfikatora ( Dz. U. z dnia 9 grudnia 2008r. nr 218, poz.1399).
Godz. 1300 – Otwarcie kursu i przedstawienie programu kursu ,
Aktualne regulacje prawne
Godz. 1400 –1900 – Zajęcia teoretyczne :
– środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
– rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
– sezonowość owocowania grzybów;
– budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;
– podstawy podziału systematycznego grzybów.
2.Charakterystyka grzybów dopuszczonych do obrotu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora i grzyboznawcy.
3. Grzyby podlegające ochronie prawnej i grzyby zagrożone.
2 dzień /piątek/ : Godz. 9 00 – Zajęcia teoretyczne :
1.Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu handlowego, przyczyny ich niedopuszczenia.
a) omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobne do nich gatunki jadalne,
b) podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn.
1. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
– ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi – rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r.
– ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
– przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
3. Ocena grzybów świeżych:
a) cechy dyskwalifikujące;
b) klasa jakości;
c) warunki przechowywania i transportu.
4. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu.
5. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
a) targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;
b) grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie ;
c) grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
Teoretyczny – pisemny – test.
Zakończenie kursu – wręczenie uczestnikom kursu, którzy zdali pozytywnie egzamin dokumentów potwierdzających uzyskanie uprawnień klasyfikatorów grzybów.
W trakcie trwania kursu zapewniamy przerwy kawowe oraz materiały szkoleniowe. W przypadku grupy 8 osobowej z jednej miejscowości istnieje możliwość transportu do CIS w Osówku i z powrotem. Miejsce w zależności od grupy jest do ustalenia.